Ashram in Trinidad bezoeken

Ashram in Trinidad bezoeken door Prabha (Kim) – 28 dec 2015

Na 13 reizen naar de ashram van Vasudeva in Trinidad (met elk een duur tussen de 2 weken en 5 maanden) heb ik inmiddels redelijk wat ervaring in reizen daarheen, en het leek me nuttig dit met jullie te delen! Ten eerste is er de keuze van je ticket, waarvoor je hieronder enkele opties vindt. En vervolgens zijn er nog vele andere dingen die erbij komen kijken zoals de reis zelf, de communicatie met de ashram en wanneer je kunt gaan. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt, en wens je veel plezier met de voorbereiding! Bovendien help ik je graag als je nog vragen hebt (zie onderaan).

 

Vliegen via London Gatwick met British Airways

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een avondvlucht naar London Gatwick, daar overnachten, en de volgende ochtend doorvliegen naar Port of Spain. Deze laatste vlucht is direct (je hoeft het vliegtuig niet uit) maar stopt wel in St. Lucia, wat ongeveer een uur duurt. De totale lengte van deze laatste vlucht is ongeveer 11 uur. Deze combinatie van vluchten kun je het beste boeken als 1 ticket en dat kan via www.ba.com. Vul in van AMS naar POS en je krijgt op een aantal dagen vanzelf deze optie te zien. Op enkele doordeweekse dagen is hier een vlucht te vinden rond 18:50u ’s avonds, op sommige weekenddagen kun je ook nog latere vluchten (rond 21:00 of 22:00u) krijgen. Overigens is heel laat ook niet fijn, dan krijg je weer minder slaap. Let er hierbij wel op dat je een vlucht kiest die naar Gatwick (LGW) gaat, je wilt hier niet op London Heathrow of London City Airport eindigen! Daar gaan wel transfers, maar ik zou daar niet aan beginnen persoonlijk.
Om te boeken via www.ba.com heb je trouwens wel een creditcard nodig. En let hierbij op je creditcardlimiet. Voor bijv. twee tickets ligt deze vaak standaard te laag (kun je overigens makkelijk (tijdelijk) wijzigen, meestal zelfs via internetbankieren, maar dit kost wel een dagje!). Soms zijn deze vluchten ook te vinden via www.cheaptickets.nl (betalen met internetbankieren/iDeal).
Op het vliegveld in Amsterdam kun je je koffer direct laten doorchecken naar Port of Spain zodat je hem niet in London hoeft op te halen (check of ze de POS-code op je bagagelabel doen), en dan kun je direct (via de douane) het vliegveld uitlopen.
Het beste hotel om te overnachten vind ik het Premier Inn London Gatwick Airport (North Terminal) hotel. Dit kun je boeken via http://www.premierinn.com/gb/en/hotels/england/west-sussex/crawley/london-gatwick-airport-north-terminal.html. Prijzen zijn al vanaf 39 pound per nacht als je op tijd boekt (53 euro op dit moment). Als je de aankomsthal op Gatwick uitloopt naar buiten toe loop je tussen de parkeergarages door en dan loop je een meter of 50 verder tegen het hotel aan. Niet de beste kwaliteit natuurlijk (dan moet je het Sofitel London Gatwick hebben dat ernaast ligt), maar prima voor een nacht! Ik boek vaak zonder ontbijt en ga dan de volgende ochtend op het vliegveld eten, na de bagage-checks. Meestal bij Jamie’s (links-achter bovenin de hal).
De beste terugvlucht bij deze optie is een vlucht van POS naar LGW vertrekkend om 17:35u die de volgende ochtend om 8:50u aankomt op Gatwick en met 2 uur wachten kun je dan door om 10:50u naar London. 2 uur is een prima overstaptijd voor London Gatwick. Heb wel eens een connectie gehad van 1:20 uur, die ik miste, maar 2 uur is vrij veilig. Overigens, mocht je een aansluiting missen dan regelt BA een nieuwe vlucht voor je (gratis) maar dan ben je alleen wel later thuis.
De goedkoopste tickets die je op deze manier kunt vinden zijn momenteel 860 euro, oplopend tot een vrij normale prijs van 1200 euro in de zomervakantie. Met kerst of op sommige dagen in de zomervakantie is BA helaas onbetaalbaar. Overigens, hoe eerder je boekt, hoe beter! De reden dat deze vlucht mijn favoriet is, is omdat je hiermee vrij uitgerust aankomt in Trinidad. Je splitst je reis namelijk op over twee dagen en hoeft niet extreem vroeg op (slecht voor jetlag) om op Schiphol te komen of ingewikkelde dingen te regelen om daar überhaupt te kunnen komen op een vroeg tijdstip.
Andere alternatieven met BA zijn om te vliegen via Barbados of Miami. Via Barbados betekent twee keer overstappen (in London en Barbados) wat niet mijn persoonlijke voorkeur is maar ik heb het wel eens gedaan en dat ging op zich ook prima. Je komt wel later aan op de ashram, soms als iedereen al slaapt, en je laatste vlucht is in een wat kleiner vliegtuig (zie kopje ‘Tot slot in keuze voor ticket’). Het grootste risico hierbij zit hem echter in de overstap in London. Heb je een vlucht met 1,5 tot 2 uur overstaptijd in London op de heenweg dan heb je vrij veel kans op je aansluiting missen omdat de vluchten vanaf Nederland naar London best regelmatig vertraging hebben. Ook dan regelt BA gewoon je volgende vlucht (en een overnachting) maar die is dan pas een dag later.
Via Miami heb ik nooit gedaan en lijkt mij niet fijn. De overstap is dan circa 2 uur wat in Amerika wel kans geeft op het missen van je aansluiting omdat de douane daar veel tijd kan kosten! Je moet hier ook vaak je bagage ophalen en weer inchecken. Zorg trouwens dat je een ESTA aanvraagt als je via Amerika vliegt (https://esta.cbp.dhs.gov/esta, creditcard nodig)!

 

Vliegen via Amerika met United Airlines

Vrij goedkope vluchten naar Trinidad zijn overigens altijd via Amerika. Regel altijd een ESTA (https://esta.cbp.dhs.gov/esta, creditcard nodig) als je via Amerika vliegt! Acceptabele vluchten zijn met United Airlines. Deze vluchten kun je boeken via www.united.com (creditcard) of vaak ook via www.cheaptickets.nl (betalen met internetbankieren/iDeal).
Voor 820 euro kun je bijvoorbeeld een vlucht met United Airlines vinden die om 10:00u vanuit Amsterdam vertrekt en om 13:50u aankomt in Houston (Texas). De volgende dag (overnachting regelen!) vlieg je dan om 13:16u door naar Trinidad waar je om 20:46u aankomt op POS. Dan ben je niet voor 11 uur ’s avonds op de ashram en slaapt iedereen al (overigens geen probleem maar vind ik wel minder prettig persoonlijk). De terugvlucht is om 9:00 vertrekken vanaf POS (dat betekent rond 5:00u ’s ochtends weg van de ahsram, ook niet mijn persoonlijke favoriet) en met 2:44 uur overstaptijd (kan net, ik raad 3 uur aan in Amerika) doorvliegen naar Nederland waar je de volgende ochtend om 8:15u aankomt.
Op bepaalde tijden van het jaar (in ieder geval zomer, mogelijk ook kerst) zijn er ook vluchten te vinden waar je via New York vliegt waar je rond het middaguur aankomt, en dan pas om middernacht doorvliegt naar Trinidad waar je dan om 5u ’s ochtends aankomt. Je bent dan fysiek enigszins gebroken, maar in het hoogseizoen mogelijk financieel niet :-) (in de zomer kan deze vlucht nog wel eens voor 1000 euro waar andere tickets al gauw 1200 euro of meer zijn). De terugvlucht is overigens beter op deze route, met 3 uur overstaptijd in New York. Vertrek vanaf ashram is dan wel vroeg (rond 4 uur ’s ochtends).
Met de Multi-City optie in het invulscherm van www.united.com kun je overigens ook handmatig je vluchten over verschillende dagen spreiden, wat soms handig kan zijn.

 

Vliegen via Curacao of Panama City met KLM

Sinds kort zijn er ook combinaties van KLM met een andere maatschappij (Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, Insel Air, Copa Airlines) die te boeken zijn als 1 ticket en die gaan via bijvoorbeeld Curucao of Panama City. Deze zijn niet te vinden via de KLM website (die kent Port of Spain niet), maar wel via www.cheaptickets.nl (betalen met internetbankieren/iDeal) of http://travels.kilroy.net (betalen met creditcard). Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik ken wel mensen die deze vluchten hebben genomen en tot nu toe nog geen problemen gehoord. Het is in ieder geval de snelste manier om in Trinidad te komen. Met een overstap in Curucao van 1:30u (benieuwd of dat goed gaat, maar op een klein vliegveld heb je een goede kans en zolang het 1 ticket is ben je veilig in geval van missen) ben je in nog geen 14 uur in Trinidad en ook in eenzelfde tijd weer terug. Soms moet je een overnachtig regelen op Curucao maar ik zie ook tickets waarbij dat niet hoeft. Ticketprijzen die ik nu vind liggen rond de 850 euro in laagseizoen. Let voor het Caribische deel van je reis wel even op de bagage-eisen (zie ook kopje ‘Tot slot in keuze voor ticket’). In het hoogseizoen (zomer en kerst) zijn vluchten met KLM naar zonnige bestemmingen vaak erg duur (als ik nu voor de zomer kijk is BA iets goedkoper dan KLM, en KLM is op veel dagen niet eens te vinden).

 

Andere opties om te vliegen

Tot slot kun je ook nog losse tickets boeken voor delen van je reis. Ik heb gehoord van mensen dat ze een ticket boekten met KLM naar Curacao en dan een los ticket met bijvoorbeeld Liat Airlines van Curacao naar Port of Spain. Het risico is dat als een van je vluchten vertraging heeft, je mogelijk zelf de kosten van het missen van je tweede vlucht moet betalen. Je moet bovendien altijd je bagage zelf ophalen en weer inchecken bij de wissel en dat kost extra tijd.
Ook Caribbean Airlines (http://www.caribbean-airlines.com/) biedt vluchten aan van London Gatwick naar Port of Spain. Ik heb wel eens een los ticket naar London geboekt en een los ticket door naar POS toen Caribbean heel goedkoop was. Tegenwoordig is dat vaak niet meer goedkoper. Deze optie bestaan overigens ook via bijvoorbeeld New York of Toronto waar Caribbean ook op vliegt. Alleen geschikt voor hoogseizoen waar “normale” opties heel duur zijn.
Via American Airlines kun je ook met 2 keer overstappen vliegen. Ik houd niet van overstappen, zeker niet in Amerika, dus heb dit zelf nooit geprobeerd. Kan wel goedkoop zijn, ik vind nu bijvoorbeeld een vlucht via deze route voor slechts 680 euro, goedkoper nog nergens gezien! Dus uitermate geschikt voor de lowbudget travelers.

 

Tot slot in keuze voor ticket

Vlieg je met verschillende maatschappijen (al dan niet op 1 ticket), let dan ook op de (hand)bagage-eisen van de kleinste vliegtuigmaatschappij. Deze zijn vaak strenger, bijvoorbeeld in gewichtslimiet. BA heeft bijvoorbeeld geen gewichtslimiet op handbagage en sommige kleine maatschappijen hebben slechts 5 kg als limiet. Ik heb wel eens mijn handbagage moeten uitpakken. Google de vluchtnummers om te zien welke maatschappij het is en check de website van die maatschappij voor de bagage-eisen.

 

Commucatie met de ashram

Zorg dat je, zeker in drukke periodes zoals de 40 dagen, zeker weet dat er plek is op de ashram voordat je je ticket boekt! Je kunt hiervoor het beste mailen naar Pearl (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Als je niets doorgeeft over waar je wilt slapen, dan kom je meestal in een standaard twee- (of incidenteeel drie-) persoonskamer. Je kunt bij Pearl ook vragen om een eenpersoonskamer (single room) of een appartement (appartment). Deze zijn wel duurder. De meest recente prijs die ik weet is 50 US dollar per persoon per nacht (is momenteel ca 45 euro) voor accommodatie en maaltijden in een tweepersoonskamer, voor een single room 60 US dollar, en een appartement 70 US dollar, maar informeer naar de meeste recente prijzen! De kosten voor de transfer van en naar het vliegveld, wat de ashram voor je regelt omdat dit het veiligst is, is 75 US dollar (geloof ik tegenwoordig) per persoon (wordt niet minder als je met meerdere personen reist).
Pearl vraagt je altijd je reis een week van te voren te bevestigen. Doe dit ook en vraag dan bovendien naar een naam én telefoonnumer van degene die je op komt halen op het vliegveld.

 

Beste periode om te gaan

Je kunt ook bij Pearl checken of Vasudeva op de ashram is en niet op reis in de periode dat je wilt gaan. Heb je al persoonlijk contact met Vasudeva, vraag het dan aan hem zelf. Overigens is de ashram ook heel fijn als hij niet fysiek aanwezig is, de energie is altijd hoog.
Het 40 Dagen-retreat (26 maart tot en met 5 mei) is altijd een zeer krachtige tijd om te gaan. In deze periode is er de meest intensieve begeleiding van Vasudeva met talks en Sacred Conversations. Naast de 40 Dagen houdt Vasudeva tweemaal per jaar een drie-daags retreat met workshops. Deze zijn altijd ergens in de kerstperiode en in de week voor zijn verjaardag (van 14 augustus). Ergens begin augustus is er ook een jeugdretreat van 3 tot 5 dagen lang, soms met Vasudeva en soms niet. Informeer hiernaar bij de ashram als je geïnteresseerd bent. Dan heb je nog enkele 1-daagse activiteiten die de moeite waard zijn. Rond februari is er Maha Shivratri (een nacht doorhalen met Shiva mantra’s zingen) en in augustus/september Krishna Janmashtami (4 uur lang Krishna mantra’s zingen). Check Google voor de data van deze festivals. Kerst en Oud en Nieuw hebben ook altijd speciale programma’s en tot slot Guru’s verjaardag zelf (14 augustus). In Trinidad heb je een regenseizoen van januari tot mei en een droog seizoen van juni tot december. Dit is echter niet heel “strict”, afgelopen augustus regende het bijvoorbeeld ook veel en ik heb ook wel eens een extreem droge april meegemaakt. Persoonlijk heb ik het liefst regen want dan is het wat koeler (wel wat meer muggen). December en januari zijn qua temperatuur de beste maanden, iets koeler. Dan heb je ’s ochtends nog wel eens lange mouwen nodig.
Augustus kan vooral erg heet zijn.
Verder zijn oktober en november meestal het rustigst, en de kerst- en zomervakantie en de 40 dagen druk. Guru reist vaak vlak na de 40 dagen (in mei) naar Cananda en in juni of september naar Europa en soms door het jaar heen naar Amerika of Jamaica etc.

 

Bagage

De dresscode op de ashram is dat schouders en knieën ten alle tijden bedekt moeten zijn, en dat kleding niet strak mag zijn. Dit geldt voor mannen en vrouwen. Hoe los je kleding moet zijn hangt ook af van je leeftijd, met name voor vrouwen: hoe jonger en slanker je bent, hoe losser je kleding moet zijn! Zorg dat je vooral de eerste paar dagen je allerwijdste kleding aandoet, dan letten ze namelijk het strengste op je en daarna kom je vaak wel weer met meer weg :-). Vooral het heupgebied is kritisch, kleding die over de heupen valt mag boven wel weer iets strakker zitten, en als je shirt niet over je heupen valt moet je extra opletten met dat je broek niet te strak zit. Overigens zit wijde kleding ook veel lekkerder in dit klimaat en ook met het vele zitten dat je tijdens meditatie en chanten doet!
Zorg daarnaast dat je een aantal sets seva-kleren bij je hebt: kleren die heel vies mogen worden! En tijdens de seva-periode ziet niemand er goed uit :-). Gewone T-shirts zijn het meest geschikt. Neem ook iets met lange mouwen mee voor het geval je bijvoorbeeld naar Tapovan/Brasso gaat. Hierbij nog een (NIET VOLLEDIG) lijstje van dingen die misschien handig zijn om bij je te hebben:

 • amerikastekker(s)
 • schoonmaakdoekjes
 • schoonmaakhandschoenen
 • tuinhandschoenen
 • zonnebrandcreme hoge factor!
 • hoedje/pet
 • anti-muggenspul (de beste natuurlijke variant is Care Plus Anti Insect - Natural Spray, zie bijv https://www.bushcraftshop.nl. Voor Brasso is een deet-versie ook handig)
 • (opvouwbare) paraplu
 • watervaste stift om je eten te markeren
 • sleutelkoord
 • schilderstape (hoe vreemd het ook klinkt, maar erg multi-functioneel :-))
 • thermosbeker
 • verfkwasten (als je van schilderen houdt, goede vaak schaars aanwezig op ashram)
 • rubber laarzen (zijn ook altijd wel aanwezig op de ashram, maar als je het fijn vindt je eigen te dragen)

Tot slot zijn er nog spullen die ze op de ashram altijd erg graag ontvangen als donatie, zoals: theedoeken, schilmesjes, dunschillers, scharen, plastic bakjes voor eten en bruine rijst.

 

In het vliegtuig

Niet veel over te zeggen, maar je krijgt als het goed is een wit immigratieformulier dat je in moet vullen (en heb je dit gemist omdat je sliep o.i.d., vraag erom!). Zorg dat je het adres van de ashram bij je hebt (straat: 39 Bandoo Street, plaats: Union Village, Claxton Bay (beetje proppen op formulier hier)). Je moet ook ergens aanvinken waar je verblijft, ik kies dan altijd de laatste optie (‘anders’) en schrijf erbij: ‘yoga centre’. Zorg ook dat je je retourvlucht-info bij je hebt voor het laatste deel van het formulier.

 

Op het vliegveld in Trinidad

Het vliegveld in Trinidad kan veel tijd kosten vanwege de douane. Wil je zo snel mogelijk hier doorheen, dan is het handig om je stoel zo ver mogelijk vooraan in het vliegtuig te kiezen, zodat je zo snel mogelijk het vliegtuig uit bent. En loop dan snel door. Ga ook niet naar de WC (hoewel, houd er wel rekening mee dat je een uur moet wachten, in erge gevallen misschien twee, dus zorg dat je in het vliegtuig nog even gaat net voor het landen!). Kom je in de grote hal van de douane aan, dan moeten de buitenlanders aan de rechterkant (als je met je gezicht richting douane staat) in de lange rij gaan staan. Deze rij kan heel lang duren (vandaar goed om zoveel mogelijk van jouw vliegtuiggenoten achter je te laten voordat je hier bent :-)).
Dan bij de doaune zelf, geef gewoon beleefd antwoord op vragen. Ze vragen vaak een telefoonnummer van degene die je ophaalt of waar je verblijft. Schrijf vooraf op een briefje de naam Sri Vasudeva en het telefoonnummer 659 0440 en geef dit dan. Dit is het telefoonnummer van de ashram en dat is bij mij altijd voldoende geweest. Heel af en toe willen ze graag je retourticket zien, dus zorg dat je dit ook bij je hebt.
Vervolgens kun je doorlopen naar je bagage. Meestal staat deze al naast de band tegen de tijd dat je daar aankomt en kun je meteen doorlopen naar customs. Hier staat vaak ook weer een rij, maar deze gaat wel sneller gelukkig. Hier moet je nog een keer je paspoort en je customs formulier laten zien. Heel soms moeten je koffers hier nog door een scanner. Zorg trouwens dat je geen honing bij je hebt, dat mag niet! Iets van voorverpakte koekjes en jam is geen probleem (ik ben er nog niet helemaal uit of je dat nu officieel op moet geven, heb ik ooit gedaan en toen zeiden ze dat het niet hoefde dus sindsdien doe ik het niet meer, maar officieel vragen ze er wel om).
Als je de bagagehal uitloopt dan staat daar als het goed is je chauffeur op je te wachten! (Zoniet, bel dan meteen). Dan rijd je vervolgens in een klein uur naar de ashram toe, waar iemand je zal begeleiden naar je kamer. Zij zullen je vertellen of er nog een maaltijd is, en wat water en mogelijk iets te eten voor je hebben. Aarzel ook niet hierom te vragen!

 

Op de ashram

Het dagprogramma van de ashram vind je op http://www.blue-star.org/Information/our-center. Heb je hier vragen over, mail me vooral! Let op de dresscode (zie ook kopje ‘Bagage’). Verder is het goed, zeker als je nieuw bent, te kijken of je een paar dagen na je aankomst een persoonlijke afspraak met Vasudeva kunt plannen om samen je doelen voor je verblijf vast te stellen of hulp te krijgen bij waar je mee bezig bent. Als hij het niet te druk heeft doet hij dat.
Betalen voor je verblijf doe je bij voorkeur aan het begin als je aankomt bij Pearl in het kantoortje. Dit kan cash, maar dat is soms lastiger omdat je in Trinidad per keer maar 3000 TT (ca 425 euro) kan pinnen en er is geen pinautomaat vlakbij de ashram. (Wil je dit, probeer dan op het vliegveld al een eerste keer te pinnen, hoewel die automaten het met mijn pasje regelmatig niet doen). Je kan ook met creditcard betalen. Dit kost wat extra (geloof iets van 2%) maar is wel het handigst. Blue Star heeft ook een Paypal account maar dat kost nog wat meer extra. Geld overmaken via bankrekening is ook al erg duur (heeft me wel eens 100 euro gekost). En verder, ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar mogelijk kan je ook US dollars vanuit Nederland meenemen en dat is misschien wel het goedkoopste, maar je loopt wel met veel cash op zak dus risico. Als je dit wilt moet je wel even aan Pearl navragen of ze inderdaad US dollars accepteren.
En verder, geniet van elk moment van je verblijf, en vergeet niet dat alles wat gebeurt op de ashram gebeurt om jou te helpen groeien! Er is geen enkele andere reis waar je de rest van je leven zoveel aan hebt als een verblijf in een centrum van Vasudeva!

 

Vragen

Heb je nog vragen over het verblijf op de ashram, de voorbereiding, of wil je graag hulp bij het plannen en/of regelen, mail mij dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanaf 3 maart verblijf ik zelf ook voor lange tijd op de ashram, dus je kunt me ook altijd alleen maar laten weten dat je komt, en wie weet waar ik je nog bij kan helpen :-). Mocht je verwachten nog wat ruimte in je koffer over te hebben (al is het een halve kilo) laat het dan ook weten, vaak heeft de ashram of iemand daar nog wel iets nodig uit Nederland!

Liefs,
Prabha

Contact

Blue Star Holland
Beekbergerweg 25
7371 EV  Loenen

Postadres:
Ursula van Raesfeltlaan 26
6994BC De Steeg

[email protected]
IBAN: NL56 RABO 0119 8068 51
KvK: 09113371

LINKS

Food for thought

"Wanting to change the world is really about wanting to change your inner world." - Sri Vasudeva